Wortelkanaal behandelingen

Endodontologie: Een discipline van de tandartspraktijk

Wat is een wortelkanaalbehandeling specialisatie?

Als de zenuw van uw gebit onder invloed van tandbederf geïrriteerd geraakt is en u heeft een ontstoken wortelkanaal, dan bent u gebaat bij een wortelkanaalbehandeling. Dit kan zich ook voordoen bij een lekkende vulling. Bijna alle wortelkanaalbehandelingen worden door ons uitgevoerd onder een microscoop.

Wat is een wortelkanaal?

Ondanks dat u wortels niet ziet, hebben zij een belangrijke functie te vervullen. Wortels zitten onder de kaak in het tandvlees vast en zorgen dat de tanden daar blijven zitten. Een wortel bestaat uit meerdere wortelkanalen, die weer uit zenuwvezels en kleine bloedvaten bestaat. Dit levend weefsel wordt ook wel pulpa genoemd. Het lekken van een vulling of tandbederf is een aanleiding voor een ontsteking. Dan is een wortelkanaalbehandeling, ook wel endodentische- of endo geneeswijze genoemd, noodzakelijk. Tijdens deze behandeling wordt het wortelkanaal schoongemaakt. Indien dit te laat gebeurt, kan de ontsteking zich uitbreiden naar het kaakbot.

De behandeling

Wat is een wortelkanaalbehandeling?’ Deze vraag krijgen we met regelmaat van patiënten. Ten eerste zal de locatie, waar het ontstoken wortelkanaal is, vastgesteld moeten worden. Hiervoor dient  u een consultafspraak met een tandarts te maken. Wij hebben extra aandacht voor patiënten die angst voor de tandarts hebben. Vervolgens zal uw pijnklacht, met behulp van één of meerdere röntgenfoto’s, zo goed mogelijk in kaart gebracht worden. Ten derde krijgt u, voorafgaand aan de wortelkanaalbehandeling, een lokale verdoving. Deze verdoving zal ongeveer na drie tot vier uur uitgewerkt zijn.

t

Om bij het wortelkanaal te komen, wordt er van bovenaf in de tand geboord. Waarop de tandarts het ontstoken weefsel zal verwijderen. Aan de hand van kleine vijltjes en desinfecterende vloeistof wordt het kanaal gereinigd. Het is van uiterst belang dat er geen ontstoken resten achterblijven. Tot slot worden de lege wortelkanalen weer dichtgemaakt en de betreffende tand of kies gevuld. Na de behandeling kan de geholpen tand of kies nog een lange tijd mee.

Indien de kies dusdanig verzwakt is dat deze niet gevuld kan worden, dan zal de tandarts een kroon aanraden. De duur en frequentie van de behandeling, kan sterk verschillen en hangt af van het aantal ontstoken wortelkanalen. In de regel zal u nogmaals moeten terugkomen om de behandeling af te ronden

Wat zijn de kosten van een wortelkanaalbehandeling

De kosten van een wortelkanaalbehandeling worden opgemaakt in een begroting. Hierin staan de te verwachten bedragen van de behandelingen omschreven. Voor meer informatie over mogelijke vergoedingen, willen wij u adviseren om uw tandartsverzekering te raadplegen. Mocht u nog vragen hebben over de behandelwijze of de kosten van een wortelkanaalbehandeling, neem dan contact met ons op.

Wij geven u graag uitleg hoe klachten ontstaan, wat de bestaande behandelingen zijn en welke preventie maatregelen u kunt nemen. Neem de meest voorkomende tandarts behandelingen door, op onze “Behandelingen“ pagina te klikken.

Signalen van een ontstoken wortelkanaal

Er kan om diverse medische redenen tot een wortelkanaalbehandeling besloten worden. Een veel voorkomende signaal is hevige kiespijn. Hierbij is het levende deel van de tand, ook wel pulpa genoemd, ontstoken en is een zenuwbehandeling door de tandarts essentieel. De zenuwbehandeling houdt in dat de tandarts de zenuw verwijderd, met als doel om u van de pijn af te helpen. Indien u, bij het nuttigen van warme of koude dranken, gevoelige tanden hebt kan dat ook een signaal van een ontstoken wortelkanaal zijn.

Wordt patiënt door u hier in te schrijven

De Tandartsen

De tandarsten van Mondzorgpraktijk Kruitberghof zijn BIG geregistreerd voor het uitvoeren van preventieve, curatieve, medische -en acute en implantologische behandelingen.

Mondzorgpraktijk Kruitberghof

Bij Mondzorgpraktijk Kruitberghof werken deskundige tandartsen, die veel ervaringen hebben in hun vakgebied. Naast een hoge mate van vakkundigheid, heeft tandartspraktijk Kruitberghof vele specialisaties in huis. U zult ervaren dat onze professionals voor kwaliteit en doelmatigheid staan, waarin uw tandheelkundige wensen centraal staan.

Contact

Kruitberghof 61-A
1104 BC Amsterdam
praktijk@mondzorgkruitberghof.nl
Tel: 020 261 36 89
Like ons op:
 Facebook 
Tandartspraktijk Kruitberghof is telefonisch van maandag tot en met vrijdag, tussen 09:00 en 17:00 bereikbaar.

KvK-nummer: 36052043